Vragen? Bel of mail ons.
+31 (0) 545-221522 info@houtbouwneede.nl

Schuurwoning, veel meer dan wonen in een schuur

Schuurwoning, veel meer dan wonen in een schuur

Vraag het een kind: Hoe ziet een huis eruit? Wat tekent het? Een huis met een dak erop. Zo heb je de schets van een schuurwoning te pakken.

Eenvoudige, rechtlijnige en duidelijke vormgeving van een ruim en vrijstaand huis. Een mooi huis met een sobere vorm en een no-nonsens uitstraling dat helemaal tot zijn recht komt in een landelijke omgeving.

In een mooi schuurhuis worden gebinten toegepast. Het gebint vormt dan de draagconstructie van de woning. Naast constructief is een gebint ook stijl bepalend en daarmee een essentieel onderdeel van het ontwerp van het huis. Mooie eiken gebinten, houten balken die zichtbaar door de woning lopen.

Ontstaan schuurwoningen door toenemende leegstand

De eerste schuurwoningen stonden van oudsher in agrarische gebieden. Het ontstaan van de schuurwoning staat in verband met de toenemende leegstand van agrarisch vastgoed, verlaten stallen dus.

Met de zogenaamde Rood voor Rood regeling biedt de overheid de mogelijkheid extra woonhuizen te bouwen in het agrarische gebied. Via deze regeling wordt de boer gestimuleerd om de stallen te slopen en hiervoor in de plaats woningen te bouwen. Hierbij kwam de eis dat de nieuw te bouwen woning qua vorm en stijl past in het landelijk gebied.

Ontwerp schuurwoning hoeft niet saai te zijn

Het ontwerp van een schuurwoning is stijlvol in zijn eenvoud, het hoeft zeker niet saai te zijn. De afwerking van de schuurwoning kan natuurlijk helemaal aangepast worden op iemands specifieke wensen. Hierin zie je woningen met een moderne uitstraling en ook meer landelijke uitvoeringen. De kleurstelling en keuze van de materialen liggen dicht bij de natuur.

Kenmerkend voor de plattegrond van een schuurwoning is de rechthoekige basisvorm en het 45 graden zadeldak. Hierdoor is de indeling van het huis flexibel, praktisch en compact. Daarmee vaak ook budgettair aantrekkelijk.

Het zicht in de nok van de woning geeft een heerlijk gevoel van ruimte. Daarbij wordt buiten met binnen samengetrokken door goed gebruik te maken van glazen puien en bijvoorbeeld een overdekt terras onder het dak. Hiermee geniet je nog meer van de natuur om je heen. Geen overbodige detaillering, weinig poespas: gewoon een fijn huis om in te wonen!

Een schuurwoning kan meerdere verdiepingen hebben, ook met houtbouw is hoogbouw geen probleem. Toch wordt ook vaak gekozen voor gelijkvloers wonen. Hiermee maak je een schuurwoning makkelijk levensloopbestendig.

Een mooie variant op de schuurwoning is het Barnhouse. Hierbij loopt het dak direct door in de wand en door tot aan de grond. Deze bouwvorm is geïnspireerd op boerderijen uit de steentijd. Men kon toen nog geen waterdichte gevels maken. Materialen die in die tijd werden toegepast zijn klei, leem, hout, riet en stro. Materialen die we vandaag ecologisch noemen.

Ecologisch verantwoord en duurzaam bouwen

Steeds meer mensen kiezen voor een ecologisch verantwoorde bouwstijl. Daarbij rekening houdend met de omgeving en het klimaat. De trend naar duurzaam bouwen zet gelukkig door. Men wil een huis dat goed is voor de natuur en daarmee voor de bewoners

Niet alle duurzame bouwmaterialen hebben ook een natuurlijke uitstraling. Bij hout is dat gelukkig wel het geval; je ziet en ruikt de natuur in huis.

Hout is duurzaam, in alle opzichten. De aanwas van bomen is nog altijd groter dan de afname van bomen door houtkap. Daarbij zijn  in deze manier van bouwen Europese hardhoutsoorten als Eiken en Douglas zeer goed toepasbaar.

Een massief houten gebint van bijvoorbeeld eiken balken, vormt de draagconstructie van de natuurlijke woningen. Om het houten frame wordt een isolatieschil in de vorm van kozijnen, wanden en dak geplaatst. Hiervoor zijn verschillende natuurlijke materialen zoals hout, stro en vlas beschikbaar. Vaak gecombineerd met zwarte houten potdeksel wanden, steen, riet, leien en zink.

Een moderne schuurwoning staat voor energiezuinig bouwen. Driedubbele beglazing, ecologische isolatie en duurzame energieopwekking zijn meestal onderdeel van het project.

Een houten schuurhuis is een gezond huis.

Ecologisch bouwen is een waardevolle investering en onderhoudsvriendelijk. Bovendien is het goed voor de gezondheid. Hout is van nature ademend en een huis behoeft dan ook geen of weinig mechanische ventilatie.

Een relatief onbekend voordeel van houtbouw is de dempende werking die het heeft op hoogfrequente straling die elektrische apparatuur om ons heen uitzend. Straling die niet goed is voor de gezondheid van mensen. Door massieve, dikke houten gevels en daken te bouwen kan de straling tot 95% worden tegengehouden.