Vragen? Bel of mail ons.
+31 (0) 545-221522 info@houtbouwneede.nl
 

Houtconstructie daken

Houtconstructie in verschillende dak types

Houtbouw Neede is onder andere gespecialiseerd in de houtconstructie voor verschillende houten bijgebouwen. Prefab houtbouw maar zeker ook houtconstructie op maat. Zoekt u een houten schuur op maat? Of een complete dakconstructie voor uw nieuwe pand? Dan bent u bij ons op het juiste adres.

Bij de vorm van een bepaald dak hoort een bijbehorende kapconstructie. Deze zorgt voor de gewenste ruimte en draagt de dakbedekking. Daarnaast is de constructie belangrijk voor de stabiliteit van de muren onder het dak. 

Het grondvlak van het gebouw waarop de constructie wordt geplaatst bepaald natuurlijk de vorm van het dak. Ook de toekomstige functie van de zolder bepaald de gekozen vorm van de houtconstructie.

Een houten dakconstructie moet daarom sterk zijn. Dit doel wordt bereikt met het samenstellen van vormvaste driehoeken. Daardoor kunnen de verticale krachten worden opgevangen. Het dak kan daarmee zijn vorm en functie behouden.

Een dak is immers een zeer belangrijk deel van een gebouw. Ten eerste bepaald de constructie het aanzien van een gebouw. Maar de belangrijkste functie is daarnaast de bescherming tegen weersinvloeden. Daarom moet een dak aan verschillende eisen voldoen.

Bij de fabricage van de houten kapconstructie wordt rekening gehouden met het gewicht. Zowel het eigen gewicht van de constructie als het gewicht van de dakbedekking. Daarbij wordt de mogelijke belasting door sneeuw of winddruk in de berekeningen meegenomen.

Onder de verschillende vormen vallen onder andere de sporenkap, het zadeldak en de schilddak constructie. 

Wij leggen graag aan u uit wat de verschillen zijn tussen deze types houtconstructie.

 

Sporenkap houtconstructie

Een sporenkap constructie wordt ook wel een sporendak genoemd. Bij de constructie van een sporenkap lopen de houten balken van de nok tot op de voet van de kap. Deze houten balken worden de sporen genoemd. Daarbij vormen twee tegenover elkaar opgestelde sporen een gespan.

Een enkelvoudige sporenkap is samengesteld uit naast elkaar opgestelde sporen. Tussen een gespan, in de lengterichting van de kap, zijn dan weer verstevigingen aangebracht. Het gewicht van de gehele kapconstructie leunt daarbij op steunpunten op de vloer of de muurplaten.

Onder de sporen werden later in de veertiende eeuw gebinten geplaatst. Dit om het geheel te versterken. Een gebint bestaat uit twee stijlen waarop een dekbalk rust.

Sporen die de dakbedekking dragen vormen een sporendak. Daarbij ontbreekt in de traditionele bouwwijze meestal het dakbeschot. Het ontwerp van deze hellende daken zorgt ervoor dat hemelwater zonder problemen wordt afgevoerd.

Houtbouw Neede heeft jarenlange ervaring met de houtconstructie van een sporenkap.
Wij maken de gewenste sporenkap voor u op maat. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

 

Zadeldak constructie

Twee tegen elkaar geplaatste dakschilden vormen samen een zadeldak constructie. Deze hellen naar boven en snijden elkaar in de nok van de constructie. Zie ook de Zadeldak constructie op WikiPedia. Daarmee vormen de dakschilden een omgekeerde V vorm. 

De hellingshoek van de dakschilden bedraagt minimaal 15 graden. Maar deze hoek is meestal groter. Een grotere hoek maakt het dak wat platter. Daartegenover maakt een steiler dak extra ruimte onder de dakconstructie. 

Het zadeldak is in Nederland en België vanwege zijn eenvoud één van de meest gebruikte daken. Een zadeldak past ook bij heel veel verschillende bouwstijlen. 
Beide zijden van het dak zijn meestal van dezelfde lengte. Soms is een dakhelft langer dan de tweede helft aan de andere kant van het dak. Daarbij spreekt men dan over een asymmetrisch zadeldak.

Het voordeel van een zadeldak ten opzichte van een plat dak.

Door de helling van het dak wordt hemelwater op een gemakkelijke wijze afgevoerd. Daarnaast zijn dakgoten en regenpijpen gemakkelijk aan te leggen. Ook creëer je met een zadeldak meer leefruimte. Tevens heb je ook een grotere keuze wat dakbedekking  betreft.

Wilt u meer informatie over de zadeldakconstructie? Neem contact met ons op via de knop onderaan de pagina!

 

Schilddak constructie

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken. Deze bevinden zich aan de korte kant van het gebouw. Aan de lange kant zitten twee trapeziumvormige dakvlakken. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm.

Een van de grote voordelen van een schilddak is zijn aerodynamische vorm. Daarmee is het schilddak zeer goed bestand tegen windstoten. Daarom wordt het dak veel in het buitengebied toegepast.

Een kenmerk van een schilddak is dat de dakgoot vaak rondom doorloopt. Het dak biedt daarbij op zolder iets minder ruimte dan het zadeldak. De twee extra schuine kanten veroorzaken dit.

 

Houten dakconstructies

Houtbouw Neede is gedreven door puur vakmanschap. We realiseerden al menig houten dakconstructie. Hout is een zeer aantrekkelijk bouwmateriaal. Wij tekenen ter voorbereiding ieder ontwerp in 3D.

Daarbij wordt er goed gelet op de details. Onze professionele tekenkamer staat in verbinding met onze CNC machine. Aan het toeval wordt niets overgelaten. Wij gaan voor een professioneel ontwerp en realiseren uw houtconstructie graag voor u.

Wilt u meer weten over de houtconstructies van Houtbouw Neede? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op via ons telefoonnummer of onze contactpagina en vraag naar de mogelijkheden.

gebinten en gebintwerk
Schilddak met sporen
Gebintconstructie, houtconstructies met meerdere gebinten