Vragen? Bel of mail ons.
+31 (0) 545-221522 info@houtbouwneede.nl

Gebintconstructies

Een gebintconstructie is een dragend frame dat bestaat uit meerdere gebinten.  Een gebint opgebouwd uit staanders en liggers. Deze worden verbonden met korbelen.  Door middel van authentieke houtverbindingen wordt het geheel aan elkaar gemaakt. Daarmee worden geen spijkers of schroeven gebruikt. Een gebint kan eenvoudig zijn of meer complex. 

Houtbouw Neede maakt met name gebinten van versgezaagd eiken of douglas hout. De gebinten worden gebruikt als skelet voor nieuwe woningen, boerderijen, bijgebouwen, tuinhuizen en schuren. Het is tevens een zeer efficiënte en snelle bouwmethode om te bouwen met gebinten.

Gebinten werden vroeger gebruikt als portaalvormige houtconstructie in boerderijen. Men verbond daarbij houten staanders of stijlen met een liggende gebintbalk. In het begin werden deze houten staanders direct ingegraven in de grond. Bijgevolg  veroorzaakte dit vaak een korte levensduur van de constructie. Door de vaak vochtige grond verging het hout snel. Later plaatste men de staanders van een gebint op poeren.

Als gevolg daarvan werd de gehele houtconstructie meer gecompliceerd. Complexe gebintconstructies bestaan dan ook uit meerdere gebinten. Met behulp van gebintplaten verbind men de gebinten. Daarvoor plaatst men de platen haaks op de gebinten. Daarnaast ondersteunen korbelen of schoren alle hoeken van een gebint.

in de loop der tijd ontstonden meerdere gebint variaties, zoals het langsgebint en het dwarsgebint. Van het dwarsgebint bestaan ook weer meerdere varianten.

Tegenwoordig gebruikt men gebintconstructies niet meer alleen voor boerderijen. Ook in nieuwe ontwerpen van moderne villa’s gebruikt men steeds vaker gebinten. Daarmee creëren we een mooie nostalgische en open sfeer.

 

Een 3D tekening van een gebintconstructie komt tot leven

U kunt hier in werkelijkheid de gebintconstructies, zoals getekend in de eerste 3D weergave, uitgewerkt zien. Daarbij geven de afbeeldingen een overzicht van de opbouw van een gebintconstructie.

Samengevat, neem contact op met Houtbouw Neede als u meer wilt weten over gebintconstructies. Wij kunnen u nog veel meer informatie geven. Daarnaast kunnen we de mogelijkheden voor uw droomproject met u bespreken.