Vragen? Bel of mail ons.
+31 (0) 545-221522 info@houtbouwneede.nl

Houtbouw, de bouwwijze van de toekomst

Houtbouw is de oudste bouwwijze ter wereld en tot de dag van vandaag heel innovatief. Bouwen met hout is zelfs weer heel sterk in opkomst, dat zie je overal op de wereld. En dan moet je niet alleen denken aan huizen en schuren. 

In Tokio wordt gewerkt aan een wolkenkrabber volledig opgetrokken uit hout. Deze wordt 350 meter (!!) hoog. Soortgelijke plannen zijn er voor London, Vancouver en Shanghai.

Maar ook in Nederland houtbouwen we steeds hoger. Zo is Patch22 in Amsterdam bijvoorbeeld een prachtig voorbeeld, en ook HAUT een appartementencomplex van maar liefst 72 meter hoog.

Hout is van nature duurzaam, hout lijkt duurzaamheid zelf uitgevonden te hebben. Het is circulair en hernieuwt zichzelf continue. Ook interessant om te weten is dat hout een heel snelgroeiende natuurlijke bron is; de hoeveelheid bossen neemt zelfs 40% sneller toe dan dat we gebruiken. 

Het hout dat gebruikt is bij een houten gebouw van 20 verdiepingen, HOHO in Wenen, is binnen anderhalf uur weer aangegroeid in het binnenland van Oostenrijk!  Ecologische gezien is er dus ook zeker veel ruimte voor meer houtbouw.

 

De voordelen naast duurzaamheid

Hout heeft naast de duurzaamheid vele populaire eigenschappen. Het warme gevoel en de natuurlijke uitstraling zijn de belangrijkste. Maar hout werkt ook mee aan een gezond leefklimaat. De luchtvochtigheid in een houten huis is eigenlijk altijd in orde.

Een relatief onbekend voordeel van houtbouw is de dempende werking die het heeft op hoogfrequente straling die elektrische apparatuur om ons heen uitzend. Straling die niet goed is voor de gezondheid van mensen. Door massieve, dikke houten wanden en daken te bouwen kan de straling tot 95% worden tegengehouden.

Tevens kan met houtskeletbouw wind- en waterdicht worden gebouwd. Belangrijk in de trend naar passief bouwen. De zeer energiezuinige bouwwijze voor de toekomst.

Bouwen met hout is ook efficiënt. Doordat het relatief licht is en zich makkelijk laat bewerken zijn er veel toepassingen mogelijk. De vernieuwingen in de houtbouw zorgen ervoor dat ook architecten steeds meer werken met hout en houtskelet bouw. De mogelijkheden zijn eindeloos. De grens ligt bij de fantasie van de architect.

Nog een groot bijkomend voordeel van bouwen met hout is natuurlijk de prettige geur. Mensen die voor het eerst in onze werkplaats komen zullen dat beamen. Hout ruikt heerlijk! Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat mensen zich gezonder voelen bij het ruiken van hout.

 

Gespecialiseerd in houtbouw en houtskeletbouw

Houtbouw Neede heeft jarenlange ervaring op het gebied van houtbouw en houtskeletbouw.
U kunt bij ons terecht met uw eigen ontwerp. Dit kunnen wij vervolgens voor u tekenen en uitwerken in onze tekenkamer. 

We maken daarbij een ruimtelijk ontwerp met behulp van ons 3D CAD-CAM-systeem. Ieder onderdeel, van pen- en gatverbindingen tot compleet gebint, wordt in het tekenprogramma voor u samengesteld. Een correct ontwerp voorkomt langere levertijden en vertraging van de bouw.

Houtbouw Neede is tevens gespecialiseerd in het bewerken van eiken balken. Bewerkte eiken balken geven uw bijgebouw een prachtige en authentieke uitstraling. Wij laten u graag een aantal voorbeelden zien in onze loods!
Daarnaast kunnen wij u een aantal voorbeelden laten zien van projecten in de houtbouw.

Realisatie houtbouw

Alle informatie betreffende het ontwerp voor de bouw is direct gekoppeld aan onze CNC bewerkingsmachine. Hierdoor kunnen wij meedenken met de opdrachtgever. We realiseren bijgebouwen op maat, van tuinhuis tot mantelzorgwoning. Deze gebouwen worden ook wel ‘Jord’ genoemd en zijn beschikbaar in verschillende modellen. 

U wil graag dat wij meedenken met het ontwerp van uw bijgebouw? Of heeft u een idee of project waarin wij wat voor u kunnen betekenen? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Prefab houtbouw

Naast houtbouw op maat hebben wij een breed assortiment prefab houtbouw pakketten. Daarbij hebt u de keus om zelf de complete bouw te verzorgen. Of indien gewenst, ook bij u op locatie door onze ervaren medewerkers te laten uitvoeren. 

Hout is een ideaal materiaal om prefab elementen mee te maken. Houtbouw Neede maakt alle houtconstructie prefab in de werkplaats. Mocht er op de bouw toch nog een kleine aanpassing nodig blijken te zijn is deze zo gemaakt met het geduldige bouwmateriaal.

Prefab houtbouw is een snelle manier van bouwen. Uw bouwpakket wordt vooraf gefabriceerd en is direct klaar voor opbouw en gebruik. Hier vindt u meer informatie over prefab houtbouw.